Awak Suka Saya Tak?

Melur Jelita


Awak Suka Saya Tak?

Awak Suka Saya Tak?

  • Title: Awak Suka Saya Tak?
  • Author: Melur Jelita
  • ISBN: 9789670246079
  • Page: 273
  • Format: Mass Market Paperback



Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong kacukan Korea American Cina dan Intan Zulaikha Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh Malangnya, kesampaiankah jodoh mereka apabila Hilman Yong seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam dari Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan lagi berselisih faham keranaKisah kasih sayang di antara Hilman Yong kacukan Korea American Cina dan Intan Zulaikha Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh Malangnya, kesampaiankah jodoh mereka apabila Hilman Yong seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam dari Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan lagi berselisih faham kerana ego seorang Intan.Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, sexy, nakal dan menggoda Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata mata untuk mendapatkan semula Hilmannya seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan.Hilmanku sifuku kekasihku Kembalilah Saya tak pernah tinggalkan awak Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak Walau pun awak jauh, saya dapat mendengar awak Saya sentiasa di sisi awak Awak sentiasa di sisi saya, di sini Hilman Yong Don t worry, I won t kiss you Saya tak cium sembarangan gadis Saya tak ada selera dengan gadis biadab dan sombong seperti awak Cik Zulaikha ya nampak kehampaan di wajah awak You really want me to kiss you I can feel it I can see it From your eyes your lips Tetapi seperti saya cakap tadi, saya tak selera dengan orang biadab Ciuman saya tidak semurah itu Hanya untuk gadis yang bertuah dan terpilih saja Damien Yong Saya akui saya gembira bersama Mr Damien.ya tak boleh menyembunyikan perasaan saya tetapi perasaan saya terhadap Mr Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium tetapi hanya di dinding kaca a batas dan sekatan Yang tidak boleh dipecahkan walau cuba dipecahkan pasti kita akan cederaditusuk atau dihiris Itulah Islam Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya Intan Zulaikha


Recent Comments "Awak Suka Saya Tak?"

Alhamdulillah!! Habis juga novel ne. I'm close to abandon this novel sebab I memang dah tak ada hati nak habiskan However, nak diabandon, rasa macam sayang sebab I beli mahal. Sekarang ne ada rasa nak jual rasa nak beri kat orang pun ada As long as novel ne takde depat mata I.Awak Suka Saya Tak? ne kena recommend oleh seseorang from She recommended novel from Melur Jelita la and I memang suka when people recommended novels to me. So, after kena recommend, I searched her first novel which is ASS [...]

Memilih buku ini kerana berada dalam keadaan "puasa beli buku" so baca dulu buku yang belum dibaca sebelum ini.Buku ini merupakan buku pertama dari penulis yang Yuni baca. Satu soalan untuk peminat Melur Jelita: Adakah buku2 beliau yang lain seperti ini atau berlainan genre? Kalau ya, mungkin jodoh Yuni dan buku2 MJ hanya setakat ini. Kalau tidak, we will seeSejak dari dulu, ramai kawan yang recommend buku hasil nukilan MJ tetapi entah kenapa, berat nak ambil dari rak buku dan baca. Well, maybe [...]

3.7.2015Hampir 2 tahun novel ini diperam untuk bacaan kali ke-2 (word per word, page by page). Kali ini aku jadi kura-kurang. Kijang berhenti melompat pepuasa ni. ;)Ohhhh berkali-kali aku terpaksa mengemop 'pelangi' di lantai(?). Keliru sebenarnya dengan hala tuju naskah ini. One side, ia mungkin boleh dikategorikan sebagai naskah berunsur islami. Plot bagaimana Damien berhijrah sebagai Hilman memang menginsafkan. Betapa sukarnya seorang mualaf mengharungi kehidupan sebagai saudara baru. TAPI.Bi [...]

Baca buku,Layan drama adaptasi,Baca buku.Mungkin terlalu terbawa-bawa bila dah tersedar sesuatu tu ermm.P/S Mujur lah baca ILUS sebelum buku ni kalau tidak ada harapan utk tidak mengenali Abang pedas :D

2 1/2**Buku tebal dan berat! Lenguh tangan nak ampuOverall buku ini banyak input yang boleh dijadikan iktibar. TAPI Ada ketikanya plotnya agak meleret. Dan pada saya ada scene tak perlu masukpun tak apa (contoh: Intan main hujan kat rumahnya motif?). Perwatakan yang adakalanya tidak mencerminkan seorang muslim yang baik sebagaimana yang 'dituturkan'/digambarkan oleh penulis. (tak suka bila ada scene yang diulang-ulang)Watak hero yang digambarkan sebagai seorang mualaf yang teguh berprinsip pada [...]

Intan & Hilman Yong Abdullah a.k.a. ApekHilman: "Cinta bagi saya saya mencintai seseorang kalau ia boleh menghampirkan saya kepada Allah. Cinta itu terlalu suci bagi saya. Cinta ialah memelihara dan menjaga kesucian wanita yang saya suka. Saya tidak akan menyentuhnya selagi dia belum sah menjadi isteri saya. Cinta saya ialah membelai dan menyayangi dia sepenuh hati. Saya tidak akan menyakitinya, apa lagi melukakan hatinya. Saya akan menjaga dan melindunginya. Saya mahu menjadi pendengar seti [...]

it took me a week to finish ito word. Soap Opera!Fairy Tales.Dua benda tu bermain dalam kepala sebaik aku menamatkan pembacaan.Aku baca atas sebab mencari sesuatu. Mencari diri dalam sebuah penulisan. Dan bila ini yang aku baca, aku jumpa satu fairy tales.Aku senyum.Habiskan pembacaan yang aku mulakan.Apa yang aku suka?Cuma info tentang equastrian!Hanya itu walau tak banyak.Lain?Tak mampu aku hadam.Sebab aku bukan dari keluarga kaya.Aku mencari satu realiti kehidupan dalam pembacaan. Tapi aku ke [...]

Novel ni nvel mlayu pertama yg sarat dgn pengajaran ttg adab bcinta tatasusila dlm hub cintawhich is great sbb still ad babak2 romantikyg bjaya mmbuatkn ak jatuh cnta sgt2 dgn hilman yong. i wish he exist in this worlde 2nd novel after ayat ayat cnta which make me fall in love wit the hero. u guys, just grab this nvel n im sure u wont regret itai bg org yg x ska cite yg meleret2, ada byk unsur suspen jgk

Jujurnya ada beberapa perkara dalam novel ni yang bercanggah dengan pendapat saya. Namun secara keseluruhannya, walaupun buku ni dalam kategori bahan bacaan ringan, tapi banyak benda baru yang saya belajar dan penulis berjaya menyampaikan nasihat kepada pembaca dalam gaya bahasa yang santai.Paling best sebab jalan cerita banyak dalam bentuk perbualan dan tiada monolog yang membosankan.

Kisah cinta yang sangat syahdu! Mohammad Hilman Yong (Damien Yong - persona sebelum jadi Muslim) telah jatuh cinta dengan Puteri Intan Zulaikha bila dia pertama kali ketemu 8 tahun yang lalu di satu retaurant segera. Dia berdoa dan berserah kepada Tuhan agar diketemukan dengan Intan lagi. Bila ketemu kembali di kedai Cherish kepunyaannya, dia hampir hampa kerana ingat Intan akan berkahwin dengan Nazim. Hilman membawa Intan ke sebuah resort di Bagan Lalang. Mereka melalui kenangan manis disitu be [...]

mula2 bace suke sgt2 tapi bila dh 1/4 hmmm lama2 mcm sgt meleretuntuk habis kan novel tebal nih - let's flip to the last pagefinished! susah nak tangkap intipati bila novel tebal sgt.

*5 bintangSaya bias! Hehe. Sebab mmg saya penggemar hasil tulisan MJ. Saya dah baca 2 karya MJ seblm nie dan saya amat menyukainya. Jadi xhairanla kalau saya suka ASST nie. Intan Zulaikha, bermula dgn gila2. Semakin lama Intan berubah menjadi lebih matang, lebih bersyukur. Pendek kata, muslimah sejati yang sentiasa meletakkan cinta Allah sebagai cinta yang pertama dalam hatinya melebihi cinta kepada sesama manusia.Hilman Yong. Walaupun mualaf, tapi dia benar2 mengamalkan cara hidup Islam yang se [...]

hilman yong, you are so sweeeett . hahaha

Sejak umur sudah meningkat ni dan kebetulan pula sumber untuk dirujuk memang banyak sekarang ni, saya lebih suka membuat rujukan terlebih dahulu sebelum membeli sesuatu novel. Kebelakangan ni, saya lebih banyak membaca novel. dan terbaharu adalah novel ini setelah saya melakukan beberapa rujukan yang akhirnya membuatkan saya teruja untuk mendapatkannya di kedai buku. Dan akhirnya, buku ni saya beli juga hari Selasa yang lepas. Tidka boleh menunggu lagi.Review yang paling menarik saya ialah pende [...]

Another malay book that I read.Full with information esp related to Islam and horses. Seriously loved Hilman Yong characters, and it is beautifully written too. Its about Hilman who revert to a Muslim, he like a girl named Intan and whats sweet about it is Hilam knew Intan before he went to Taiwan to further his study. In Taiwan he revert to Muslim. and when he went back home, he met Intan again - coincidentally but there is nothing happen by incident in this world. God heard his doa - If Intan [...]

ok mula2 baca mmg x bole benti la tp bila dh jauh baca,haish bosannya bila la nk ade konflik,x de org jahat ke dlm citer ni,smooth sgt pastu rasa mcm tebal yg amat,lmbt betol abis x dpt 5 bintang sbb hilman is too perfect,even dye protect intan n wahhh so sweet tp bila bab rumah 5 tingkat, baju bermacam jenama,baju intan pun vera wang,adoyai mmg adw ae org yg kaya camni,ade la kot cuma x kenal je :-P overall best sbb banyak unsur islamnya,bagi ceramah dlm bentuk novel mmg smarttt tp teramat la t [...]

No comment :)Still enjoy reading.3 ratings sebab terlalu banyak bahagian yang saya rasa tak perlu diceritakan sangat. Tapi mungkin penulis mahu menambahkan sedikit rasa "realistik" itu ke dalam penulisannya. Contohnya macam kehidupan kita pun ada juga part2 yang boring dan tak ada cerita. Tapi kita still laluinya. Thats my conclusion.

Aku baca novel ni tak tidur-tidur sebab nak tahu apa jadi pada ending padahal dah tahu. Mestilah happy ending, just penulisan penulis tu yang buat aku rasa nak membaca bab demi bab. Tahniah Bunda Melur Jelita. ^__^Sikit review aku; pearlpett/2011/10

Despite the ratings, I find this book too dull. I don't know why. But it is dull. Cannot finish this book eventhough I managed to read till 260+ pages, in one night.

Berjahit juga nak sampai ke mukasurat akhir, bukan sebab tak best for sure. Buku tebal tak semestinya isi dia mendatangkan kepuasan menebal seorang pembaca? Bagi cerita ASST, memang puas hati. Rasa macam saya pun dok berterbangan se-happy burung dan rama-rama mengelilingi Hilman dan Intan, Star King, Sweetheart.Mula-mula saya pun nak juga menggalas bengang terhadap Hilman, nak yang cantik jelita rambat harum telapak tangan&kaki merah jer, yang biasa-biasa tak nak. Mentang-mentang dia pun han [...]

Saya beli dan baca novel ni sebab saya ada terbaca feedback some people bahawa buku dari Melur Jelita ni best best. So why not give it a try, tapi bila dah baca bukunya entah buku-buku dia tak suit to my taste and jiwa. Dari I You Stupid to My Precious Iris to Awak Suka Saya Tak, i don't really quite understand what is the author trying to tell us. Dalam cerita ni, watak paling saya menyampah is Intan Zulaikah, sebab terlalu ego and tak fikir perasaan orang lain. Nasib si Hilman ni sejenis yang [...]

selalu sangat ternampak novel ni bila datang ke MPH ke Popular ke Kino ke or mana2 kedai bukutak tahan beli la jugak tapi simpan buat pekasam sebab tebal ya amatya start baca pon rasa macam terhegeh2 nak habes lama kot berbulan2 ada jugak skip mana2 pages yg x best or boring.luruhannya cerita yang biase. Hilman tu awant nya mewah sangat. tak terbayang nk bayangkan. intan macam gadis2 biasa yang ada kerjaya. ada something yang saya rasa cerita ni cerita biasa. maybe karakter hero and heroin kot e [...]

Superb! Lain kali jgn judge buku dari tajuk atau cover atau penulis. Sebab? Saya tengok drama dan one of my friends cakap takkan sama dgn buku jln cerita dia. And see. Sepanjang membaca buju ni(setebal kamus dewan) berat saya tetap bawa ke hulu ke hilir. Tak menyesal. 🍿

Mcm mana nak baca 😹nak baca penuh. Pergi mana ??😹

Wey. Aku sanggup ruin list aku sebabkan buku ni. Just read it guys. Best malay romance I've read awhile.

Puteri Intan Zulaikha Megat Amiruddin & Muhammad Hilman Yong Abdullah a.k.a Damien Yong Teik Wah"Cinta bagi saya saya mencintai seseorang kalau ia boleh menghampirkan saya kepada Allah. Cinta itu terlalu suci bagi saya. Cinta ialah memelihara dan menjaga kecutian wanita yang saya suka. Saya tidak akan menyentuhnya selagi dia belum sah menjadi isteri saya. Cinta saya ialah membelai dan menyayangi dia sepenuh hati. Sya tidak akan menyakitinya, apa lagi melukakan hatinya. Saya akan menjaga dan [...]

assalamualaikumt, novel ni sangat best. (tapi suka ILUS n MYPI lagi) cerita ni menarik sebab heronya. novel kak melur memang heronya mengancam amat!i love the fact that intan dan hilman tu pernah bertemu dari beberapa tahun sebelumnya. dan hilman cintanya mendalam sangat. tapi intan ego! sakit hati tau. dah tau dia suka orang tu dan orang tu jugak suka dia, then why? kenapa ditolak cinta hilman tu. eeii. sakit hati den intan frust, den pun tertonggeng frust sama. sedih! tapi, itu pengajaran buat [...]

Assalamualaikum.Em saya tak tahu nak mulakan macam mana. Serious novel ni ada auranya tersensiri. Kak MJ, terima kasih sangat sangat. Saya tak pernah jumpa novel sehebat ini!!!! Saya taktahu nak describe novel ni macam mana, saya jadi tak terkata. Bila saya baca review orang orang lain di bawah, Ya Allah sedihnya saya sebab saya dapat ingat balik cerita Iris dan Firman. Saya sedih sangat sebab saya dah habis baca novel kak MJ, saya rasa macam "kenapa dah habis?" Nak lagi Tiga tiga novel kak MJ, [...]

I write my review for this book after I read ILUS. Some reader choose ILUS is better than ASST but for me ASST still no. 1 for me. Maybe I really like story about mualaf more than about history of champa, macamane penerimaan dan pengalaman diorg selepas memeluk agama islam, macamana diorg menghadapi dugaan dalam mendalami agama baru, bagaimana keluarga lama dan semua ini penulis terangkan dalam watak Hilman Yong dan Damien.Betapa berkesannya penceritaan MJ apabila berupaya membuatkan dari sy tid [...]

Pada awal cerita ini menarik minat nak baca baca baca dan baca. tapi bila sampai dipertengahannya kau akan rasa, bila nak habis ni. Kenapa banyak sangat salah sangka Intan pada Hilman. Dan kau akan rasakan yang si Intan tu sebenarnya tak layak utk Hilman. He deserves someone better than Intan. She's too complicated. gggggrrrrWas hoping there's no such word sobs sobs sobs in this novel. So irritating.!!


  • Ü Awak Suka Saya Tak? || ☆ PDF Download by ↠ Melur Jelita
    273 Melur Jelita
  • thumbnail Title: Ü Awak Suka Saya Tak? || ☆ PDF Download by ↠ Melur Jelita
    Posted by:Melur Jelita
    Published :2018-09-18T06:21:43+00:00